fredag 17 april 2009

The Priate Bay

Ja, då har domen fallit. Inte så oväntat så blev de fällda. De har ju trots allt hållt en ganska hög profil och inte försökt att krypa till korset. Så utifrån det är det kanske inte så konstigt. De har inte hjälpt sig själva och i ett knepigt fall som detta är det i alla fall inte till hjälp att vara upprorisk. Men nog om det, domen har fallit har överklagats för första gången, vilket med all säkerhet inte är den sista.

Så vad blir konsekvenserna. Av vad jag förstår så gör domstolen ingen åtskillnad på teknik som piratbukten har använt utan det är själva tillgängliggörandet som är det brottsliga. De säger inte heller att det är pengarna som är det viktiga utan att det är tillgängliggöradet. Pengarna är en detalj att värdera skadeståndet emot, men har inte med brottet i sig självt att göra. Det är inte de anklagades åsikter och allmänt upproriska attityd som domen bygger på. Enbart tillgängligörande. Det skulle vara intressant att höra en kommentar på domen från Google som tillgängliggör en hel del olagligt material.

Den här domen är enbart ett skådespel. Jag antar att grabbarna sedan länge har lämnat ansvaret för driften till andra, förmodligen i form av en distribuerad grupp i flera länder som i all praktik gör det omöjligt att stänga siten. Så vad ska upphovsmaffian hitta på. I förlängningen måste de förbjuda två saker.

För det första måste kryptering förbjudas. Annars kan går det inte att se om materialet som laddas är upphovsrättsskyddat eller ej.

För det andra måste alla tjänster logga sina användare. Det gäller från de som levererar internet till de som har tjänsten ute på nätet.

Dessvärre är dessa två i sak ganska enkla åtgärder något som i praktiken raderar möjligheten att vara anonym på internet. Kanske inte något om är enbart av ondo men tillräkligt många har saker att dölja för att anonymitet ska vara något viktigt som man inte lättvindligt kan kasta bort. Inte för att det man gör är olagligt utan för att deras hemligheter bryter mot någon social regel i deras liv, tex titta på mer eller mindre nakna kvinnor, flörta med snygga spanjorer trots att man är gift. Ja, anledningarna kan vara många till att man inte vill få sitt liv registrerat i alla aspekter.

Till sist, är upphovsrätten viktigare än rätten till ett privatliv? För det är den frågan vi måste ställa oss, för innan vi gjort det valet kommer inte kriget runt piratkopieringen ta slut.

Läs mer: DN, DN, DN, AB, AB, AB, SVD, SVD, SVD,

Inga kommentarer: