lördag 4 april 2009

Nordkoreas rätt till raketer

Har nu i några dagar läst om ordkriget mellan ett antal västländer (nåja, västvänliga i alla fall) och Nordkorea angående en raketuppskjutning. Argumentation snurrar runt hurvida ett land som Nordkorea kan ha fredliga syften med en sådan raket eller om det handlar om militär användning. För även om nu denna uppskjutning nu faktiskt är fredlig eller ej är ganska oviktigt.

Man kan dra paralleller med Irans kärnkraftverk, eller atomvapenproduktion beroende på vilken av sidorna man ska lyssna på för ögonblicket. Där står ett antal länder som redan har atomvapen mot ett land som inte har det och även om världen säkert inte blir bättre med fler kärnvapen, vilken rätt har man att förhindra att någon annan skaffar sig den kunskapen.

Där jag ser mönster är att de som idag redan har makten att förstöra land i många tusen år och dessutom kan göra det på avstånd som motsvarar flera varv runt jorden är oerhört rädda för att andra ska få tillgång till samma teknologi. Med viss rätta naturligtvis.

Idag är det ganska svårt att starta några riktigt stora krig. Ett tredje världskrig tror jag inte finns i sinnebilden hos någon makthavare av den enda anledningen att det skulle bli ett krig utan möjliga vinnare, bara förlorare. Därför är ingen intresserad. Innan de riktigt extrema vapnen blev uppfunna var krig enklare. Den ena parten hade något som den andra starkare parten hade och då kunde den andra parten gå och mer eller mindre offentligt råna den första på skatten. Allt eftersom maktbalansen växlade flyttade sig gränserna.

Ska vi tillåta Nordkorea och Iran att få tillgång till dessa tekniker som har en enorm potential till destruktion om de skulle missbrukas? Frågan är oerhört svår. För kärnkraften har vi IAEA som gör inspektioner. Om man tillåter dessa inspektioner kanske man kan anses vara legitim användare av kärnkraft. Finns det någo liknande organisation för raketer?

Till sist, nu tror jag iofs inte att vare sig Iran eller Nordkorea har helt rent mjöl i säcken. Iran tycker nog att det är trevligt att kunna ha ett vapen som kan motsvara Israels. Nordkorea tycker säkerligen att det är trevligt att kunna använda sin raket som utpressning mot de som pressar på för förändring i Nordkorea.

Frågan är vad som händer när Sverige får tag på en teknik där vi skulle kunna hota Ryssland och USA på ett konkret sätt? Skulle vi acceptera att vi inte fick använda den utifall att den skulle kunna användas mot dessa länder som redan sitter på makten?

Läs mer: AB, AB, DN, DN, AB, DN, SVD,

Inga kommentarer: