lördag 11 april 2009

Hurvida miljövänlig är bra

Läser en artikel i DN och har några funderingar runt denna.

1) Marit Paulsson hävdar att ekologisk matproduktion är ett moraliskt dilemma då vi idag är ca 800 miljoner för många människor på jorden i förhållande till den produktion och distibution vi har. Därför tycker hon att vi ska öka produktionen och använda de medel som krävs för att produktionen ska öka. Jag tycker att vi ska tillsätta p-piller i dricksvattnet. Eller för att uttrycka det i klartext. Om vi inte har mat till människor och plats för en levande natur, då är vi för många människor. Förklara katoliker hjärndöda för att ta bort de mest rabiata motståndare till ett kontrollerat barna födande. Sikta på att ge jorden en chans. För mig är det moraliskt förkastligt att försöka försörja en växande mänsklig befolkning.

2) Forskare säger att det inte finns några hållbara bevis för att maten bättre, åkrarna friskare och näringläckaget mindre. Ekologiska odlare har ett problem genom att de följer en religion. Genom föreningar som KRAV och liknande kan bönderna inte göra saker bättre utan de måste följa ett regelverk där de måste göra en massa dumheter för att regelverket kräver så. Bönderna har gått från ett mantra till ett annat men har ingen möjlighet att göra saker på ett bättre sätt för då förlorar de sina bidrag. Med detta sagt så tycker jag att det perfekta jordbruket producerar sin egen biodisel till sina verktyg och uppvärming. Det perfekta jordbruket producerar sin egen gödsel. Kort och gott, det perfekta jordbruket klarar sig på egen hand, eller inte med mer hjälp än vad de 5-6 närmaste grannarna kan producera. Dagens fossilbaserade jordbruk är lika dött som bensin i bilarna, eller lika döende.

Så för att sammanfatta så ser jag mänskligheten som det största problemet för jordens överlevnad. Det låter bra att vi inte ska låta folk svälta men alternativet är att döda planeten vi lever på. För vad kommer att hända om vi lyckas försörja 7 miljarder människor? Jo, vi kommer att bli 8 och sedan 9 miljarder. Nä, dra i bromsen. Räkna lite snabbt på hur många människor vi kan försörja och ända ha plats för regnskogar, korrallrev, 10 meters tonfisk, allt som signalerar en frisk miljö och ta sedan konsekvenserna av detta.

Inga kommentarer: