lördag 14 mars 2009

På tal om monopol

Läser om biljettförsäljares missnöje i DN där de beklagar sig över att folk köper på sig ett antal biljetter och sedan säljer dem dyrare. Det som slår mig är Ticknets ställning på marknaden här i Sverige. Om jag har en liten butik någonstans på vichan och skulle vilja kunna erbjuda mina kunder ett paket med buss, hotell och biljett till en koncert, skulle det i över huvud taget låta sig göras? Eller måste man likt de bolag som Ticknet nu beklagar sig över helt enkelt ta till något som liknar svartabörshandel för att kunna erbjuda sina kunder ett sådant paket?

Jag tror Ticknet lider av samma problem som Stockholms hyresrätter. De är för billiga i förhållande till intresset. Om Ticknet tog ut de pengar som de skulle kunna få för biljetterna skulle marknaden för svartabörshandel försvinna (nästan i alla fall). Kanske en auktionsmodell skulle kunna vara en idé?

Jag kan iofs förstå varför Ticknet vill sälja biljetterna relativt billigt. Det är ju ungdomarna som ger artisterna dess status. Om ungdomarna inte har råd med koncerterna så kommer ju även artisterna verka gamla och trista.

Ticknet ska nog inte klaga så mycket. Det är deras beslut att erbjuda biljetterna billigt, det är deras marknadsföring som bygger på att biljetterna säljs slut samma sekund som de släpps. Det är Ticknet som lämnar utrymmet till svartförsäljarna.

Läs mer: AB,

10 kommentarer:

Miami Kjelle sa...

Ide angående biljet försälgning.
För att försvåra andrahands handel med biljeter men ändå möjliggöra att sälga sin biljet om man skulle få förhinder till Evenemanget.
Biljeter skall vara personliga med namn och födelse datum.
och om man skulle behöva överlåta biljeten så skall man fylai en form online till vem och den biljeten får då köpas av den personen och du blir krediterad biljet priset (eventuelt - avgift) . Och om du inte har någon kund så skall man bara fylla i att biljeten är tillsalu så kan den kanske bli såld om det är ut sålt till evenemanget

Lena sa...

Intressant att läsa ditt resonemang, men jag tycker att det verkar som om du har fått en del om bakfoten. Det är exempelvis inte helt upp till Ticnet själva att bestämma biljettpriser. Hur kan du tro det?

Ticnet klagar för övrigt inte för egen del, som du verkar tro. Det är väl solklart att de inte förlorar pengar på svarthandeln. Säljer de slut så säljer de slut oavsett vem som köpt biljetterna.

Och säg mig, vad är vitsen med att få bort svartabörshandeln genom att chockhöja priserna? Resultatet blir ju detsamma för den som vill ha en biljett -- ett högt pris.

Nä, tänk om folk kunde låta bli att sälja vidare biljetter till ockerpriser. Ångrar man sitt köp säljer man till ordinarie pris eller billigare. Tycker jag i alla fall!

Unknown sa...

Man kan verkligen undra över vilket lagrum andrahandssäljarna skulle tänkas bli åtalade för här. Inte ha varan i lager?

Mina betalade rumsgardiner från Ellos ska tydligen levereras i slutet av Maj..

Åtal nån?

André sa...

Som Lena F sa: du har fått ruggigt mycket om bakfoten.

En höjning av Ticnets priser garanterar inte att svartabörshandeln försvinner.
Snarare kommer det bli dyrare i det ledet också (de kan ju redn ta ut hyfsat saftiga priser).

lars-åke - Det står ju hyfsat klart och tydligt i artikeln att det är "vilseledande marknadsföring", d.v.s. de annonserar en vara som det inte finns några som helst garantier för att de kommer kunna leverera. Skillnaden mot dina gardiner är att Ellos har avtal med tillverkaren att leverera varor allteftersom medan svartabörshandeln inte har avtal med biljettförsäljarna om att leverera.

daydreaming sa...

Problemet är att biljetterna är för billiga idag och att det då finns folk som är villiga att betala mer för dem än vad ticknet säljer dem för.

Ticknet fick ta skulden då det är de som är närmast kunden. Jag är fullt införstådd med att det är en kedja av "leverantörer" innan Ticnet.

Personliga biljetter skulle bara innebära att biljetterna köps under falsk identitiet.

Lena sa...

Du förespråkar marknadspriser, att biljetterna ska gå till högstbjudande. Det är klart att man kan argumentera för det, men det är ju exakt vad svartabörshandeln leder till, så vad menar du att problemet med svartabörshandeln är isåfall? Ur konsumentens synvinkel, alltså.

daydreaming sa...

Ur kundernas perspektiv blir det nog inte dyrare än man är villig att betala för. Vilket uppenbarligen är mer än vad biljetterna kostar idag (för dessa evenemang).

Lena sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lena sa...

(Skrev lite otydligt på ett ställe, så jag postar kommentaren på nytt)

Ledsen om jag är på dig, hoppas du inte tar illa upp!

Definitionen på marknadspriser är att man säljer till det pris folk är beredda att betala. Så långt är vi överens -- det bestrider jag inte.

Artisterna och arrangörerna har dock valt att sätta fasta priser för att de tycker att dessa är rimliga. Personligen tycker jag att det inte är rätt av en mellanhand att utnyttja det faktum att det går att ta mer betalt för biljetterna.

De stora artisterna är väl medvetna om att de skulle kunna sälja ut konserter även om de tog mer betalt. Ändå väljer de att inte göra det, för att de vill att "vanligt" folk ska ha råd att gå och inte bara de som har mycket pengar. Jag tycker att man ska respektera detta. Då skulle man slippa stifta någon lag som förbjuder det ...

daydreaming sa...

Man får nog välja sina krig helt enkelt och ta sådana som går att vinna. Pengar är oerhört svårt att vinna emot.