tisdag 17 mars 2009

Fler emot än för IPRED

Läste en glädjande nyhet på DN nu där en Sifo-undersökning har kommit fram till att varannan deltagare i undersökningen är emot IPRED. Det verkar som att folk i största allmänhet börjar förstå storleken på de rättigheter som vi givit bort till upphovsrättsinnehavare och patenttroll.

För det är stora värden som vi har gett upp. Detta i någon form av tro att vi får mer och bättre konst om vi betalar för att få använda de idéer som upphovsmännen haft, i både upphovsmännens och deras barns livstid. Det går mig helt förbi att någon kan tro att skapandet och kreativiteten är beroende på denna livsinkomst. Kanske snarare så att vi placerar ett antal nyttiga idoter på svältlön i fall de skulle ha tur att vinna på upphovsrätts-lotteriet.

Nä, dags att upphovsrättsinnehavare får betalt för det som någon vill betala dem. Om någon vill ha en låt skriven till sin nya show får han/hon betala en arrangör (kompositörer är nog svåra att hitta idag) att knåpa i 40 timmar som vilken annan konsult (eller snickare för den delen) som helst. Ibland kanske det levereras material av geni-karaktär och ibland blir det bara soppa av det, precis som med konsulter och snickare.

Som ni förstår är jag klart för att vi ska påbörja ett arbete med att nedmontera upphovsrätten, inte allt på en gång men kanske börja med att korta tiderna på de monopol vi ger bort i olika sammanhang kan vara ett första steg.



Inga kommentarer: