söndag 15 mars 2009

Jämställdhet

Jag har läst en hel del debattartiklar, blogginlägg etc angående jämnställdhet och är i sak ganska förvånad över hur stort spannet är mellan vad som vissa anser vara jämställt och vilka medel som kan vara giltiga för att uppnå denna jämställdhet.

För att göra diskussionen otvetydig så köper jag in på Wikipedias definition av jämställdhet och klipper en bit nedan:

Jämställdhet innefattar mäns och kvinnors lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter och innebär att kön inte skall vara ett omotiverat hinder för personlig utveckling. Det inkluderar därmed bland annat samma möjligheter till samhällsinflytande, ekonomiskt oberoende, företagande, och utveckling i arbetet.

Notera att jämställdhet inte har med invandrare eller socialgrupp att göra. Jämlikhet är det generella begreppet.

Jag tycker att defintionen "omotiverat hinder" är flummig. Vilka hinder är omotiverade? Styrelsemöten på herrklubbar? 2% lägre medelinkomst (enligt skatteverket).

Samhällsinflytande, företagande och utveckling i arbetet är viktiga punkter men jag skulle vilja prioritera ner dem utifrån det som är enkelt att påvisa. En persons eknomiska oberoende. Mest då för att pengar är ett mer eller mindre universellt sätt att värdera i princip allt i samhället. Dessutom är pengarna det som styr de andra punkterna:

  • Pengar grundbulten i det samhälle vi lever i, pengar styr en persons inflytande i samhället. En persons förmåga att bidra till samhället måste makthavarna lyssna på så att den inte väljer att lägga sina skattepengar på annan ort.
  • Den som har pengar har oftast lättare att starta företag och på det sättet kunna få sina pengar att arbeta och med lite tur och hårt arbete kunna få dem att växa och bli mer pengar.
  • Om du har pengar kan du ta andra risker i din karriär. Skulle det bli fel så överlever man ett tag ändå. Alltså är pengar en förutsättning för att våga ta en annan befattning fast man inte är säker på att man kanske orkar med den.
Så om mitt resonemang håller är den enda faktor som faktiskt har betydelse för jämstäldheten, ekonomiskt oberoende. Ekonomiskt oberoende är något som måste definieras också. Hur länge ska man klara sig utan inkomst för att anses vara ekonomiskt oberoende och kanske handlar ekonomiskt oberoende mer om vilken förmåga man har att spara pengar? Dock kanske man kan säga att möjligheten till ekonomiskt oberoende kan förenklas till inkomst? För på en given plats på jorden så ger olika inkomst olika möjligheter till oberoende. Så om mitt resonemang håller skulle man få en relativt god bild av jämställdhet helt enkelt genom att jämföra en grupp män och en motsvarande grupp kvinnor och på det sättet få ett mått på jämställdheten för gruppen och kanske kunna använda samma metod för att se måttet av jämlikhet.

Det finns ett antal saker som skulle sätta resonemanget ovan ur spel. Kriminell (åt minstone vad jag uppfattar som kriminell) verksamhet där ägandet till pengarna åsidosätts genom utpressning, monopol med mera.

Några andra faktorer som gör resonemanget något känsligt är att allt arbete inte värderas i pengar. Att föda upp en generation av människor som ska ta hand om oss när vi är för gamla att ta hand om oss själva är ett exempel. Ett arbete som påverkar det ena könet ekonomiskt hårdare än det andra tex i form av tillfällen till utveckling på jobbet.

Så mitt bidrag till diskussionen om jämstäldhet är: Money talks! Den inkomst som en person får genom sitt arbete är det som styr graden av ekonomiskt oberoende en person kan uppnå och som i sin tur styr de flesta faktorer som berör personlig utveckling. Nu är det bara att ta upp miniräknaren och se om alla kvinnors lön delat med antalet kvinnor är inom rimlig likhet med alla mäns löner delat med alla män. Då är vi jämställda, annars har vi en del frågor att reda ut.

Inga kommentarer: