söndag 7 mars 2010

Vasaloppet

Kollade på Vasaloppet i morse slogs av hur stor skillnaden vad mellan hur den manliga eliten bevakades jämfört med hur den kvinliga eliten bevakades.

Gubbarna hade mer eller mindre permanent en helikoper som flög ovanför och gav tv-tittarna bilder från ovan. Utöver flygetyget så var det en snöskoter som kontenuerligt gav herrarna fokus.

Gummorna däremot fick man se lite sporadiskt när de råkade passera förbi en stationär kamera, som mest några sekunder, oftast på långt avstånd.

Jag kan iofs förstå att det kan vara svårare att bevaka tjejeliten i en unisextävling som Vasaloppet är där tjejerna utifrån rena biologiska skäl hamnar en bit tillbaka i förhållande till herreliten. Tjejerna blir inte heller lika snyggt grupperade i en klunga som herrarna av den anledningen då tjejerna tenderar till att välja ut en manlig "hare" som de följer för att slippa gå på eget spår.

Men nu pratar vi inte några "nästan lika" siffror som 70-30 i bevakningen. Min uppfattning (utan att ha suttit med klocka) var nog snarare 98-2. När man sedan tittade på vilka det var som intervjuades bland amatörerna på de olika rastställena blev inte skillnaden mindre.

Men det är nog svårt att se något annat än att när det kommer till Vasaloppet så räknas tjejernas prestationer väldigt lite. Kanske dags att döpa om det vanliga Vasaloppet till HerrVasan och göra Tjejvasan till en riktig tävling (nä, jag tycker inte halvdistanserna inför den riktiga tävlingen befinner sig på samma skala).

Om man råkade titta på Super-G-tävlingen som gick efter Vasaloppet så ser man att det går att bevaka både män och kvinnor på ett relativt likartat sätt så det är inget snack om att man inte kan. Fråga är varför man inte vill. Kanske finns bra svar på den frågan?

Inga kommentarer: