söndag 30 november 2008

Att ge konstnärer mat på bordet

DN har idag en artikel om de danska antipiratjägarna.
  • Jag förstår inte problemet i Sverige, vi agerar för att konstnärer och artister ska få betalt för sitt arbete. Hur kan någon emotsätta sig det, undrar juristen Maria Fredenslund, ett av den danska antipiratgruppens två ansikten utåt.
Problemet är att konstnärer precis som alla andra måste arbeta för att få pengar. Inte sitta passivt på rumpan och invänta pengarna från STIM för att de hade en inspirerad dag genom vilken de ska försörjas livet ut.

Det grundläggande problemet är hurvida man kan anse konstnärligt arbete vara skiljt från alla andra typer av arbete. Om jag arbetar en timme så får jag betalt för den timmen. En konstnär kan utifrån någon form av lotteri få betalt resten av livet om de gjorde något rätt. Hur man resonerat när man kom fram till att detta lotteri var en bra sak är något jag aldrig lyckats förstå.

Det som ska bli riktigt intressant att se är vad de motmedel mot antipiraterna i form av exempelvis anonyma krypterade nätverk får för effekt och hur antipiraterna tänker sig att de ska möta det problemet. För precis som i tidigare varv av kampen mellan piriat och antipirat så kommer det att bli fler varv.

För de som inte kan sin historia så har ungefär följande steg funnits i fildelningshistoriern.
  1. Man laddade hem det man ville ha via länksidor. Dessa länksidor stoppades
  2. Program som Kazaa uppstod där ett företag höll ordning på vem hade vilka filer och vem som vill ha dem. Företagen stoppades.
  3. Program som Direct Connect uppstod där det inte längre längre fanns ett företag som höll ordning på listorna över tillängligt material. Antipiraterna började att rikta sig in på uppladdarna genom att ladda ner material från dem vilket gjorde att folk inte vågade vara kvar.
  4. Bittorrent såg dagens ljus. Helt plötsligt laddade du inte ner hela filen från en och samma person längre utan enbart små fragment. Antipiraterna lobbar igenom lagförslag som sänker kraven för att få ut integretetsskyddade uppgifter utifrån ip-nummer.
En inte allt för vild gissning är att nummer 5 kommer att vara anonyma krypterade nätverk där det blir svårt att veta om personen som man laddade hem filen från faktiskt delade ut filen i fråga eller om han/hon bara agerade mellanled. Frågan är bara hur antipiraterna tänker reagera på det. Men som vanligt är det inte de stora fildelarna som kommer att åka dit utan bara småskaliga klantar som inte hänger med i utvecklingen. Se bara på de dommar som kommit upp här i Sverige, enbart gamla protokoll.

Edit: Jag har nu roat mig med att installera Tor på den maskin som jag nu skriver ifrån och kan väl säga att det nog finns lite att jobba på om det ska bli en allvarlig konkurent vid fildelning. Men tekniken lär väl gå frammåt.

Inga kommentarer: